مصاحبه جناب آقای دکتر سالک در خصوص راههای پیشگیری از سرطان

در مصاحبه جناب آقای  دکتر سالک ( رئیس مرکز تحقیقات سرطان ، رئیس رادیو تراپی بیمارستان امام رضا )   در خصوص راههای پیشگیری از سرطان ومهمترین عوامل ایجاد  سرطان و شایع ترین  آن صحبت نمودند

مهمترین عوامل که در بیماری سرطان مورد توجه قرار گرفته است رژیم غذایی نامناسب با محتوای چربی ونمک ، کم تحرکی ،استفاده از مواد غذایی با فیبرپایین  و استرس و فشار عصبی می باشد

راهکارهای پیشگیری از سرطان در دو دسته مطرح نمودند :رعایت اصول بهداشتی هم در زمینه فردی وهم در زمینه  اجتماعی

در زمینه فردی رژیم غذایی مناسب  ، پرهیز از دخانیات ،وسایر موارد شناخته شده سرطان زا ،دوری از رفتارهای پر خطر جنسی ، ورزش و تحرک در زندگی تاکید نمودند ، که  اگرمصرف سیگار  از جامعه حذف گردد30%از سرطانها کاهش پیدا می کند .

ودر زمینه اجتماعی استرس و فشار های روانی که از طریق  اجتماع به فرد وارد می شود مثلا تنگناهای اقتصادی  و نگرانی های ثانویی و مشکلات زندگی شهری ( ترافیک وراه بندان ، دیر رسیدن به محل کار ) ،ناشی از ازدحام جمعیت و اصطکاک های اجتماعی که بر هم زننده آرامش روانی افراد جامعه هستند .

مواردی دیگری از جمله آلوده گی محیط کار ، آلودگی هوا در سالهای اخیردر ایجاد سرطان نقش پر رنگ تر داشته است به نقل ازسازمان  بهداشت جهانی سالیانه  بیش از150  هزار موارد سرطان در سالهای اخیر مربوط به آلودگی هوا گزارش شده است

مصرف مواد غذایی و نقش آن در ایجاد سرطان دستگاه گوارش و معده  سالهاست که مورد بحث و نگرانی می باشد

و همچنین زیاد روی در مصرف پروتئین از جمله مصرف  گوشت کبابی  در سرطان رود بزرگ نقش بسزای دارد

تعادل مصرف مواد غذایی از جمله (ویتامینها  و ریز مغذی ها ) در پیشگیری سرطان نقش موثر دارند ویتامین دی در کاهش روند سرطان روده بزرگ و حتی پولیپ های معده تاثیر بسزای دارد.

در مطالعات جمعیت شناسی در کشور های ژاپن ،کره ،چین نقش نمک و غذای شور وغذای های  نمک سوده شده در سرطان روده به اثبات رسیده است .

سبک زندگی ورفتار روزمره فرد که با توجه به تکراری شدن در طی سالها به صورت عادات در آمده است به سلامت  و بیماریهای فرد اثر می گذارد  .  ورزش و فعالیتهای بدنی در کاهش و بروز سرطانها بخصوص سرطان پستان و روده بزرگ نقش اثبات شده دارد همانطور در بیمارانی که مبتلا به سرطان هستند .ورزش در کاهش عوامل بیماری یا در افزایش طول عمر موثر است .

عوامل سرطانزا : نقش مواد غذایی ،  دخانیات ، فاکتور شغلی که معمولا با مواد شیمیایی سر کار دارند و همچنین عوامل عفونی ،ویروس هپاتیت و عوامل فیزیکی ، پرتو های مضر مثل پرتو نور خورشید ، امواج رادیویی ، امواج میکریوودر مظان اتهام در ایجاد سرطان می باشند .

شایع ترین سرطان در ایران : غیر از سرطان پوست آمار دقیقی در دست نیست احتمالا پس از آن سرطان پستان ، معده  ، مری ، روده بزرگ ، پروستات می باشد .

از جمله اقداماتی که در مرکز تحقیقات با کمک معاونت پژوهشی دانشگاه مشهد صورت گرفته ضمن ثبت در  بیمارستان برای تمام موارد سرطان در حال تهیه برنامه نرم افزاری می باشیم